MUUTTO JA MITEN SE TEHDÄÄN #muutto #ruosengineering

Kuinka monta insinööriä tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu? Klassinen vitsi tarjoaa vastaukseksi viidestä seitsemään eri lähteitten mukaan. Entä montako insinööriä tarvitaan muuttamaan panimo? Lopullinen vastaus odottaa vielä itseään, mutta jo omalla porukalla päästään helposti puolen tusinan paikkeille. Juttusarjassa varsinaiseen suunnittelutyöhön ja toteutukseen paneudutaan myöhemmin, mutta aluksi on syytä käydä läpi suunnitteluvaihe, jolloin into on suurinta ja odotukset korkealla.

Aikataulutuksen kovin ydin

Lienee enemmän sääntö kuin poikkeus, että projektien aikataulut kusevat tavalla tai toisella. Tästä huolimatta projektiin päätettiin ladata kunnon panokset heti alkuun. Kun alkuvuodesta 2019 alkoi näyttämään siltä, että ylipäätään muuttaminen isompiin tiloihin olisi mahdollista, piti päättää mihin ajankohtaan muutto olisi syytä ajoittaa. Toisaalta olisi helppo ajatella, että muutto olisi hyvä ajoittaa hiljaiseen kohtaan vuotta. Ja melko valmiilta ajatus vaikuttikin. Mutta sitä ei suoranaisesti ei pysty ennustamaan kovin varmasti mikä aika on tyystin hiljaista. Muutto ja laajennus olisi joka tapauksessa hyvä saada valmiiksi niin pian kuin mahdollista.

Kesästä tiedetään aika hyvin, mitä olutmarkkinoilla tapahtuu. Kesällä olutta pitäisi pystyä toimittamaan kauppojen hyllyille ja ravintoloihin, koska sitä kuluu. Suurimpana riskinä nähtiin tilanne, jolloin parhaimpaan myyntiaikaan varastot kumisisivat tyhjyyttään. Riskejä leijui ilmassa, mutta päätettiin kuitenkin yrittää ajoittaa panimon muutto juhannusta edeltävään aikaan. Tehtäisiin tankit täyteen ja siirrettäisiin tyhjiä tankkeja uudelle paikalle sitä mukaa kuin saadaan niitä tyhjennettyä pulloihin. Ennen juhannusta olisi siis valmista.

Homma vaikutti mahdollisesta, vielä piti päättää mistä päästä panolaitteistoa aletaan purkamaan. Lähtisivätkö keittolaitteet ensin vai siirreltäisiinkö valmiista päästä ensin ja jatkettaisiin keittelyä niin pitkään kuin mahdollista? Hommahan olisi ollut kertaluokkaa helpompi, jos muuton sijasta olisi aloitettu keittäminen uusilla laitteilla vanhan panimon yhä ollessa toiminnassa. Sitä vain laittaisi valot pois päältä vanhassa paikassa ja jälleen kytkisi päälle uudessa. Tämä ei kuitenkaan tullut kyseeseen meidän tapauksessamme. Muutolle annettiin siis ruhtinaallinen kolmen viikon pituinen aika onnistuakseen, kesäkuun alusta juhannukseen.

Point-of-no-return

Hetki, jolloin keittokattilasta katkaistaan virrat ja kattila nostetaan pihalle, merkitsee vanhan loppua ja uuden alkua. Napanuoran katkaisuvaiheessa pitääkin olla jo aika hyvä käsitys, että projektin aikataulu ei tulisi venymään, tai ainakaan kovin paljoa. Mitä jos viranomaiset eivät olekaan lempeitä, vaan jo siirretyt keittolaitteet jäävät luvattomalle maalle määrittelemättömäksi ajaksi pölyttymään. Jo tilattujen uusien tankkien viivästyminen ei sinänsä kokonaiskuvaa hetkauttaisi, kunhan saataisiin keitettyä lisää johonkin tankkiin uudessa paikassa. Monen asian etenemiseen tietysti pystyy vaikuttamaan itse, esimerkiksi tankkien siirtämisen pihalle kuljetusliikkeen vietäväksi onnistuu kyllä ripeästikin. Sähkö- vesihommat ovat ammattilaisten hommia, mutta ajoissa nekin pitää saada sovittua. Sähköliittymääkin piti saada suurennettua uudessa paikassa ja vastaavasti vanhassa pienennettyä. Tämän lisäksi viranomaisilla on sanansa sanottavana.

Luparuljanssi

Panimoa perustaessa, pyörittäessä ja muuttaessa pitää olla yhteydessä suhteelliseen isoon määrään viranomaistahoja. Tosin poliisia ja oikeuslaitosta ei enää muuton yhteydessä tarvitse vaivata. Sen sijaan lupia myöntävät tahot kuten Valvira (valmistusluvat), Tulli (tilatarkastustus) ja Vero hyväksyy edellä mainittujen tahojen suosituksesta alkoholivaraston. Myöhemmässä vaiheessa käsityöläisoluen myymisen ja anniskelun osalta AVIlla (Aluehallintovirasto) on myös omat hakukaavakkeensa. Tietysti terveystarkastaja ja rakennusvalvonta Porin kaupungin puolesta myös pitää ottaa mukaan, jos on kyse elintarvikkeista tai alkoholin anniskelusta. Monet näistä eivät aina keskustele ainakaan automaattisesti keskenään, joten projektipäällikön on syytä olla aktiivinen joka suuntaan.

Juhannus lähestyy kovaa kyytiä, ja kirjoitettaessa on juuri saatu tieto siitä, että oluen valmistuslupa on nytkähtänyt eteenpäin. Itse asiassa niin pitkälle, että oluen tekeminen uudessa paikassa olisi mahdollista jo nyt. Putkihommat ovat eristystä vaille valmiit ja sähköasentajat vetävät kaapelia kuin viimeistä päivää. Eiköhän tässä kohta päästä jo… niin, panemaan.

Jotta ihmiset voisivat juoda paremmin,

Juho-Matti Karpale,
Ruosniemi Brewery